Ходещ и говорещ интерактивен робот пое задълженията си като екскурзовод в музей в Токио.

Роботът Асимо, разработене от компанията "Хонда мотър", се затруднява да направи разлика между хора, които са вдигнали ръка, за да зададат въпрос, и онези, които размахват смартфоните си, за да направят снимки в музея "Мирайкан".

Роботът екскурзовод е свързан безжично с 6 сензора на тавана, които му позволяват да различи къде се намира множеството посетители. Той не притежава устройство за гласово разпознаване и отговаря на написани въпроси след предварителната им селекция. Това означава, че контактите с Асимо са дори по-естествени от типичните разговори с помощта на смартфони.

Разработените от "Хонда мотър" роботизирани технологии събраха много критики заради недостатъчното им практическо приложение. Асимо е прекалено чувствителен, за да бъде изпратен в райони с голяма радиация след аварии като тази в АЕЦ "Фукушима-1" през 2011 г.

"Хонда мотър" трябва да свърши още много работа, за да създаде роботизирани ръце, които могат да се ползват в реактори,заяви Сатоши Шигеми, който отговаря за роботизираните технологии на компанията. Той поясни, че целта сега е Асимо да може да разпознае дали дете или възрастен човек разговаря с него. Това ще позволи отговорът на робота да е съобразен с преценката му.