Екип от учени, водени от изобретателя Айдоган Озкан, разработва нов смартфон, който лесно се трансформира в подвижна лаборатория, която ще позволява на потребителите му да изследват всяка храна, до която се докосват, за наличието на различни алергени.
Учените в момента работят над прототип на устройството.
Хората ще могат да научават количеството алергени в дадена храна и ще могат да споделят резултатите от изследванията си в собствен профил или в публичното пространство”, споделя Озкан. Тази информация може да бъде полезна за хората, които страдат от тежки алергии, които сериозно могат да им навредят.
Устройството се казва iTube. Потребителите ще трябва да поставят частици от храната в епруветка и да ги тестват с химикали по начин, указан в специалното приложение, което върви с устройството. iTube използва собсвени LED светлини и камерата на смартфона, за да изследва съставките на храната. Целият процес отнема около 20 минути.
Може би ви изглежда досадно да трябва да чакате 20 минути, докато получите резултати за храната, която искате да погълнете, но хората с тежки алергии могат да пострадат сериозно от случайно попаднал фъстък, например.