Учени разработиха свръхтънка оптична леща, която може да придобие функции на изпъкнала или вдлъбната леща в зависимост от желанието ни, съобщи в. "Дейли телеграф".

Разработката може да доведе до ново поколение малки лещи, предназначени за мобифони и таблети, позволявайки да се правят снимки, за които досега бяха нужни скъпи SLR лещи.

"Тя ще осигури по-голяма гъвкавост при проектирането на оптични системи с нови функции, заяви ръководителят на екипа и специалист по метаматериалите от университета в Бирмингам Шуан Чжан. Свойствата на тази леща позволяват тя да стане вдлъбната или изпъкнала според желанието ни. Освен това са от значение компактните й размери и плоската й повърхност."

Учените създали лещата, като поставили слой златни нанопръчици върху тънко керамично стъкло, чиято дебелина е два пъти по-малка от тази на човешки косъм.

Традиционните лещи са с извита стъклена повърхност, която променя посоката на светлината при проникването й в камерата, за да може образът да се увеличи или да стане по-малък.

Слоят златни нанопръчици върху новата леща дава възможност този ефект да бъде получен върху плоска повърхност чрез контролиране на посоката на светлината при преминаването й през стъклото.

Превръщането на лещата от широкоъгълна в увеличителна става чрез промяна на поляризацията на светлината. Това може да се постигне чрез поставяне на филтър пред лещата.