Американската компания "Локхийд Мартин" оповести, че открила икономичен метод за опресняване на морската вода.

По думите на специалисти от компанията, методът е базиран върху използване на филтри от графен – материал, който представлява двуизмерна кристална решетка на въглерода с дебелина 1 атом. Нанотехнологиите позволяват подобни филтри да имат толкова малки отверстия, че през тях да преминават молекули на водата, но не и на морската сол.

Водата сама не се просмуква през графеновия филтър. Поради изключително малката дебелина на графена обаче тя може да бъде изтласкана през тази преграда с достатъчно малък разход на енергия. Във всеки случай, по думите на авторите на разработката, този разход е по-малък в сравнение с онези, които са нужни за опресняване на морската вода посредством
традиционните способи.

През 2010 г. на двама учени с руски произход – Андрей Гейм и Константин Новоселов, бе присъдена Нобелова награда за физика за откриването на графена.

Инженерът от "Локхийд Мартин" Джон Стетсън, който работи над създаване на графенови опреснителни филтри, увери, че те са 500 пъти по-тънки и 1000 пъти по-здрави от най-добрите аналози, които в момента са на пазара.