Немският изобретател Йорг Шправе конструира ръчно устройство за поставяне на презервативи, с което се надява да получи финансиране от фондацията на Мелинда и Бил Гейтс в размер от 100 хиляди долара за своята разработка.

Уредът наподобява на външен вид пистолет за силиконово лепило. Презервативът се поставя в "дулото му", след което се разпъва автоматично посредством издърпването на специални лостчета. При натискане на спусъка кондомът се изстрелва към поставения близо до "цевта" полов орган.

Автоматът още не е съвсем усъвършенстван и предизвиква известна болка след изстрелването на латексовото предпазно средство, но Шправе твърди, че работи върху "омекотяването на удара". В пуснат в мрежата видеоклип немският рационализатор от гр. Бургкунщат демонстрира действието на своя пистолет върху бронзова имитация на пенис.

Фондацията на Мелинда и Бил Гейтс обещава финансиране от 100 хиляди долара на всяка нова разработка, способстваща за намаляването на разпространението на венерическите болести и
случаите на нежеланата бременност.

Откакто клипчето с изобретението на германеца бе пуснато в YouTube , в следващите два дни то бе гледано от около 2 милиона потребители.