Достатъчно е да поставиш документ върху маса и да посочиш с пръст онази част от него, към която проявяваш интерес, за да бъде цифровизирана, или да гледаш в компютърния екран, за да си измериш пулса – такива са новите разработки на японската компания "Фуджицу".

Има ситуации, при които ползването на хартия, химикалка, зелена или бяла дъска си остава най-практичният начин за обмяна на идеи по време на конференции или за преподаване, заявиха от изследователския център на компанията в предградията на Токио.

Ще е добре обаче информацията да може лесно да се съхрани и предаде, а това изисква да бъде цифровизирана. За жалост тази операция е досадна, ако трябва да се извърши по традиционния метод – чрез сканиране на всички данни.

За да се справят с този проблем, изследователи от компанията създадоха компактен уред, който включва две камери и мини прожектор. Той сканира поставените на масата документи и цифровизира онази част от тях, която ползвателят е посочил с пръста си – жест, който напомня този върху тактилен екран или движението на компютърна мишка.

След това всички цифрови данни са прожектирани върху масата и могат да бъдат манипулирани с пръст, чиито движения са следени от камерите. От "Фуджицу" се надяват прототипът да се появи на пазара до пролетта на 2015 г.

Друга цел на изследванията е лесното следене на физическото състояние на хората и съхраняването на получените данни. На изследователи от компанията хрумнала идеята пулсът на даден индивид да се измерва, като се следи изражението на лицето му с помощта на камера, която е вградена в компютър, таблет или мобифон и е свързана със специален софтуер.

Тя регистрира дължащите се на сърдечния пулс минимални промени в изражението на лицето вследствие на притока кръв под кожата. Достатъчно е човек да остане 5 секунди пред камерата, за да се измери пулсът му, увериха изследователите.