"Космическо питие", забъркано от специалисти на НАСА, за да предпазва астронавтите от радиация, действа ефикасно срещу бръчки, петна и други кожни увреждания, причинени от слънчевите лъчи.

В изследване, направено от учени от университета на Юта, напитката, наречена AS10, е дала изумителни резултати при изпитания със 180 доброволци с кожни проблеми. Учените са установили, че две глътки дневно от чудодейното питие, употребявано в продължение на четири месеца, намаляват петната по кожата с 30% и бръчките с 15%.

Питието представлява смесица от екзотични плодове като акай, ацерола, бодлива круша, грозде, купуасу, нар и зелен чай. Съставките осигуряват голямо количество витамини и фитохимикали, които блокират вредните ефекти на радиацията. Напитката освен това е богата на антиоксиданти, предпазващи от оксидативен стрес или от т.нар. "свободни радикали", които увреждат клетките.

"Кожата е първата телесна тъкан, попадаща под въздействието на ултравиолетовите лъчи и е особено чувствителна към оксидативния стрес. Изследването ни показва, че срещу неблагоприятните ефекти от него може да се въздейства с AS10", обяснява д-р Арън Барсън от изследователския екип, който планира по-голямо изследване през лятото.

Участниците в клиничните изпитания, по-голяма част от които жени, са приемали малко над 29 унции (1 унция – 29,6 куб. см) от напитката дневно. Цената на шише от 25 унции е около 50 долара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!