Трима канадци обявиха, че са изобретили най-икономичната електрическа крушка в света. Тя е с мощност 12 вата, но излъчваната от нея светлина се равнява на тази от традиционна 100-ватова крушка.

Крушката, кръстена Nanolight, всъщност представлява печатна платка с електролуминесцентни диоди (LED), която може да се сгъне като оригами и да се включи в електрическата мрежа като всяка друга лампа, заяви ръководителят на проекта Джими Чу.

Идеята позволила на изобретателите да съберат над 100 000 долара посредством американски сайт за финансиране от потребители на интернет. Миналия месец тримата канадци получили поръчки за общо 3000 подобни крушки.

След тригодишна работа над проекта Чу и неговите партньори Том Родинджър и Крисчън Ян основаха фирма, която трябва да пусне в продажба изобретението им при цена 45 долара бройката.

Цената вероятно е висока, но продължителността на живот на Nanolight дава възможност да се направят икономии, увериха изобретателите.

Те се срещнали в университета в Торонто по време на подготовка за състезание с автомобили, задвижвани от слънчева енергия. Екипът в момента работи над крушка, която може да е снабдена с реостат.