Интернет вече не е непозната територия за пенсионерите - увеличава се броят на тези от тях, които са "в час" с мрежата, сочат резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на доставчика Plusnet.

Данните от допитването сочат, че 41 процента от хората над 65-годишна възраст използват Фейсбук, а впечатляващите 84 процента пазаруват онлайн.

Три четвърти от анкетираните пенсионери споделят, че се чувстват по-млади, когато използват интернет, докато 65 процента твърдят, че не могат да живеят без него.

"Наистина е окуражаващо да разберем, че хората над 65 години са "в час" с интернет. Няма никаква причина човек на определена възраст да смята, че не може да се възползва по най-добрия начин от съвременните технологични възможности", казва изпълнителният директор на Plusnet Джейми Форд.

Един от най-известните възрастни потребители на интернет във Великобритания е комикът и телевизионна знаменитост сър Брус Форсайт. 85-годишният Форсайт наскоро сподели, че обича интернет и редовно пазарува онлайн заради изгодните сделки. Ветеранът е горд собственик и на айпад, благодарение на който се чувства по-млад.

И докато се увеличава броят на възрастните хора, за които интернет не е чужд, данни от Националната статистическа служба показват, че в тази насока все още предстои да бъде изминат дълъг път. Скорошно проучване разкри, че във Великобритания има 5,2 милиона души над 65-годишна възраст, които никога не са използвали интернет.