Британска компания ще създаде спътник на слънцето – Solar Orbiter (SolO), който ще обикаля около звездата на рекордно близкото разстояние от 42 млн. километра. SolO ще се движи по орбитата на Меркурий и ще прави снимки и изчисления с цел да се установи какво предизвиква динамичното поведение на слънцето. Сателитът трябва да бъде изстрелян в космоса през 2017-а. Създаването на SolO ще струва 300 милиона евро на Европейската космическа агенция, която е възложила работата на британската компания "Астриум”.

Мисията на спътника е да увеличи знанията ни за това как Слънцето генерира и ускорява потока на заредени частици, които "обливат” планетите. Учените са надяват да разберат как слънцето създава хелиосферата, за която може да се мисли като неговата атмосфера, обясни д-р Луси Грийн от Университетския колеж в Лондон.

Заради близкото разстояние до слънцето, SolO ще има нужда от много солиден щит. Ако не е защитен с многопластов щит против нагряване, повърхността на сателита може да се загрее до 500 градуса, което ще бъде катастрофално.

Очаква се също доста силна турболенция от слънчевия вятър, който се влияе и от изригванията на повърхността на звездата.