Едва ли има човек, който да не е изпадал в ситуация да изпусне или остави някъде ключовете си, за да осъзнае по-късно, че не може да ги намери. Често търсенето продължава доста по-дълго от очакваното. В подобни случаи на помощ може да се притече електронната "хрътка" – умно устройство, което издирва изгубени вещи.

Приспособлението може да се използва в търсенето не само на ключове, но и на редица други предмети, които притежават свойството често да се губят – дистанционни управления, слънчеви очила, мобилни телефони, MP3-плеъри.

Как действа електронната "хрътка"? Устройството представлявапредавател, свързан с няколко приемника с размери по-малки от монета от 25 цента. Приемниците се прикрепват към предметите, които най-често се губят и се свързват с бутон върху предавателя, срещу който е изписано наименованието им. Всичко, което човек трябва да направи, когато например установи, че ключовете му липсват, е да натисне бутона срещу надписа "ключ" и търсеният предмет ще му се "обади" чрез бибипкане.

С помощта на електронната хрътка могат да бъдат проследявани между четири и шест изгубени предмета.