Български учени създадоха уред, който ще помогне за кацането на хора на Марс. С него страната ни участва в межуднародната мисия за покоряване на Червената планета.

По bTV първи ви разказахме за уредите "Люлин", създадени в Института за космически изследвания. Един от тях е инсталиран на Международната космическа станция. Той събира данни за радиацията и космическите лъчи. А от това зависи животът на астронавтите в орбита и хората на Земята.

Същата задача има и друг уред "Люлин", който втора година успешно работи в орбита около Марс.
Професор Йорданка Семкова е ръководител на екипа, подготвящ този малък, но изключително важен уред. Той ще бъде изстрелян през 2020 г. от Байконур и след 6 месеца пътуване ще кацне върху Марс. „Люлин Марс Лендър” ще остане на Червената планета върху специална платформа, за да провери и изпрати данни дали там ще могат да оцелеят хора.

„Без него тези данни не биха могли да бъдат получени, така че това е именно нашата роля, и се надяваме всичко да е наред”, категорична е проф. Семкова.

Уредът "Люлин" е нашето участие в програмата "ЕкзоМарс" на Европейската космическа агенция и руската "Роскосмос" за овладяването на Червената планета.