Нова апликация за смартфони показва дали сте здрави, след снимка на езика. Фотосът е в състояние да ви даде ключова информация за здравословното ви състояние, твърди екип от университета в Мисури, изготвил разработката.

Новото приложение се основава на традиционната китайска медицина отпреди 5000 години. Тя отчита баланса на позитивните и негативните енергии в тялото и използва езика като индикатор за здравето на индивида.

"Нашият софтуер може да послужи като уред за ранна диагностика, комбиниращ достиженията на западната и източната медицина", твърди един от съавторите на апликацията Дун Сюй. При изработването на софтуера били изследвани езиците на 263 пациента с гастрит и тези на контролна група от 48 доброволци в добро здравословно състояние.

Апликацията анализира снимките въз основа на цвета и на налепите върху езика. Те пряко отразяват телесната температура и новата разработка безпогрешно разпознавала болните и здравите пациенти. Тя ще бъде пусната за изтегляне от потребителите в интернет до една година.