Петнайсетгодишно момче от Сиера Леоне, специалист по занаята "направи си сам" с части, открити в кофите за боклук и на сметищата, стана най-малкият гост на Масачузетския технологичен институт, пред когото реномираното американско учебно заведение разкри тайните си.

Когато бил на 13 години, Келвин Доу бил обикновено селско момче от Сиера Леоне, което обичало да майстори уреди от стари части. За тях то се нуждаело от акумулатор, който изработило от намерени по сметищата и в кофите за боклук отпадъци, като сода, киселина и метал. Накрая момчето закрепило акумулатора си със скоч и така задействало произведените от него електроуреди.

Това за Келвин бил само първият етап. После той с помощта на материали, намерени отново в кофите за боклук, произвел електрически генератор. С него той осигурил ток на дома си, тъй като в селата на Сиера Леоне електричеството не е достъпно за всички.

С помощта на генератора Келвин зареждал и мобилните телефони на съседите си. Накрая генераторът му послужил да създаде радиостанция, която да излъчва на ултракъси вълни. В нея водещите били приятели на Келвин. Те взимали интервюта от млади сиералеонци
или се превъплъщавали в ролята на репортери по време на мачове на местни футболни отбори. За нуждите на радиото си Келвин използвал поправен дискмен, антена, сглобена от стари част и стар пулт за миксиране на музикални парчета.

През март тази година Келвин участвал и в конкурс на Масачузетския технологичен институт за намиране на иновативни решения на всекидневните проблеми. Тогава той бил забелязан от своя сънародник Дейвид Сенгех, който учел в института. Именно Дейвид информирал ръководството на института за таланта на Келвин и той бил поканен на двуседмично гостуване.

През двете седмици сиералеонският тийнейджър посещавал някои лекции, разглеждал лабораториите на института и усъвършенствал знанията си. Гостуването включвало и посещение на Ню Йорк, плюс среща с ръководството на престижния Харвардски университет.

Келвин бил силно впечатлен от гостуването, което щяло да му помогне да работи за подобряване на живота на близките си. Той обаче не харесал студенината и ежедневната храна на американците.