Нов рекорд в цената на най-популярната криптовалута – биткойн. Днес преди обед криптовалутата прехвърли 48 хил. долара за единица. Само преди няколко години, през 2013 g. рекордната стойност беше малко над 1200 долара, а през 2017 г. – пикът в цената достигна над 19 хил. долара.

Причината за новия скок – компанията „Тесла“ на Илън Мъск обяви, че е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойн, което повиши доверието на инвеститорите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тесла“ обяви още, че обмисля да приема криптовалутата, като начин на плащане за електрическите ѝ автомобили. Това доведе до още по-голяма популярност на биткойна, отчитат анализаторите.

Като системен администратор Мартон Ваш се запалва по биткойна и преди 7 г. взима машина, с която да добива криптовалута. След известно време пресмята, че му става неизгодно, продава машината и остава с половин биткойн в портфейла си. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Цената започна да пада доста бързо. Прецених, че може биткойнът да падне още повече и реших да продам, след като продадох – цената падна още, но след това скочи доста рязко. Малко съжалих за постъпката“, обясни мъжът.

Цялата печалба на Мартон е 154 лв. Сума, която е в пъти по-малка от това, което би спечелил, ако продаваше днес.

Снимка: btvnovinite.bg

„Щях да имам около 37-8 хил. лв. Със сигурност щях да попътувам доста и щях някаква малка част да инвестирам в акции или пак в криптовалути“, каза Мартон.

Анализаторите отчитат, че след Илън Мъск е възможно и други корпоративни инвеститори да проявят интерес към биткойна. „Възможно е цената на биткойн да продължи да се покачва, но това няма да е моментално покачване – може да има корекции от 50-60% надолу. Така че, ако някой е решил да инвестира, трябва да го направи със средства, които или е готов да загуби или няма да му трябват в следващите месеци или години“, заяви Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“.

А след инвестицията на „Тесла“, в мрежата се появиха анализи, че скоро и други технологични гиганти, със свободни, пари може да инвестират в криптовалута.