Измамата с вредните емисии на някои дизелови автомобили на "Фолксваген" бе установена от екип на Университета на Западна Вирджиния (West Virginia University). Истината е била разкрита през пролетта на 2014 г. благодарение на това, че измервнията са направени не само когато колата е на стенд, но и с преносима техника по време на път.

Измамата се състои в това, че софтуерът превключва двигателя в икономичен (и същевременно екологичен) режим, когато скоростта е постоянна и липсва въртене на волана, т.е. колата най-вероятно е на стенд и се тества.

Екипът на Университета на Западна Вирджиния е тествал два автомобила – "Фолксваген Джета" и "Фолксваген Пасат", като при реално движение по пътищата е установено, че азотният оксид е над 20 пъти над нормата.

Разкритието предизвика оставката на изпълнителния директор на "Фолксваген" Мартин Винтеркорн. Тъй като това е най-големият автомобилен производител в света, скандалът ще има отражение не само върху тази индустрия, но и върху цялата немска икономика.

Снимка: West Virginia University