Учени от Медицинската школа на университета на Южна Каролина са установили с помощта на гризачи, че червеното грозде и виното от него помагат срещу депресия, съобщава БТА.
Опитните животни са били подложени на въздействието на социален стрес. Специалистите са открили, че ресвератролът (натурално противовъзпалително съединение, съдържащо се в червеното грозде) намалява възпаленията в организма и предотвратява развиването на депресия.
Предвижда се скоро да започнат клинични изпитания. Те ще помогнат по-точно да се оцени ефективността на натуралните противовъзпалителни съединения в борбата с депресията.
Предишни изследвания показаха, че червеното вино може да помогне на хората с наднормено тегло да изгарят по-добре мазнините и да подобри работата на черния им дроб. То защитава кръвоносните съдове от увреждане и намалява нивото на лошия холестерол в кръвта.