Видео игра за таблети бе разработена, за да помогне в лечението на амблиопия - очно увреждане, което е известно също като "мързеливо око" и засяга най-вече децата, предаде БТА.


Амблиопията се изразява в различна сила на зрението на двете очи. При лечението й обикновено се поставя непрозрачен пластир върху едното око, за да се стимулира другото.

Видео играта "Dig Rush" е създадена от фирмите Amblyotech и Ubisoft. Тя трябва да бъде одобрена от компетентните власти, преди да бъде пусната на пазара. Базирана е върху метод, който е патентован изключително за лечение на амблиопия.

От амблиопия са засегнати 3 процента от децата в света. Лечението й се състои в усилване на зрението на "мързеливото око".

"Видео играта ще накара мозъка да стимулира зрението на двете очи посредством почувствания с помощта на стереоскопски дисплеи контраст между червено и синьо - поясниха създателите й. - Така лекарят ще може да приспособи параметрите на видео играта в зависимост от състоянието на окото с по-слабо зрение, за да може двете очи да виждат какво се случва на екранчето."