Пореден успех за българските ученици в конкурса за космически колонии на НАСА – три екипа от Варна заслужиха призови места в престижно състезание с 2500 проекта от цял свят.

Учениците от XII клас на Математическата гимназия проектираха пояс от космически градове в околоземна орбита, за да решат проблема с пренаселването на планетата.

Снимка: bTV

1 милиард земни жители ще се заселят там и ще заживеят в 16 хиляди модула с условия на живот, възможно най-близки до земните.

Снимка: bTV

Техни съученици от XI клас създават град-пристанище в покрайнините на Слънчевата система. При катаклизми той трябва да запази човечеството.

Катерина Саматовна от X клас пък е автор на космическия хотел „Кибела”, задвижван от реактор с йонни двигатели: „Тя се движи в период от 1 година в Слънчевата система и разглежда различните планети, като хората, които могат да си купят билети, могат да са абсолютно обикновени хора”.

Снимка: bTV

„Основните им идеи са от космоса да помогнат на нашата планета да оцелее, на човешката цивилизация да оцелее и уверено да стъпи на своя път към звездите”, коментира доц. Веселка Радева от планетариума на Висшето военноморско училище.

Младежите ще представят проектите си на Конференцията за международно космическо развитие на НАСА през май.