Американски изобретатели създадоха роботизиран дрон - домашен помощник. Това е "Еър" - роботизиран дрон, който се управлява с приложение за смартфон.

Когато не сте вкъщи, може да патрулира из стаите като истинско куче пазач. Ако домашният ви любимец е направил беля или някой се опитва да проникне у вас, "Еър" ще ви сигнализира, като изпрати снимки или видео на мобилния ви телефон.

„Винаги сме мечтали роботите да влязат и в домовете на хората. Предлаганите сега домашни роботи са твърде големи, прекалено шумни и дори опасни. Затова създадохме "Еър", който да бъде безопасен, по-тих и красив”, разказва Джефти Тсенг от екипа зад умната машина.

Снимка: bTV

Идеята е "Еър" да бъде част от семейството. Например, домашен фотограф, който снима семейните ви тържества, без някой да липсва от снимката. А ако му заповядате може да качи снимката в социалните мрежи и дори да я хареса. Създаването на робот, който безпроблемно лети из пълен с мебели дом е изисквало и нови технологии, подобни на тези в автономните коли.

Екипът на Джефри Тсенг събира средства за изработването на първите бройки "Еър" в платформата за групово финансиране "Кикстартър".