Китайски учени са успели да редактират генома на човешки ембриони – нещо, което досега не се е случвало в историята на човечеството, съобщава БТА. Целта на такъв експеримент е изкореняването на генетични заболявания преди раждането.

Противниците обаче смятат, че подобна намеса прекрачва етичните норми. Критиците се опасяват, че постижението на китайските специалисти може да доведе до появата на "дизайнерски бебета", и в крайна сметка до нов тип евгеника – приложна наука и биосоциално движение, целящо подобряване на човешките наследствени белези чрез различни форми на вмешателство в човешката популация.

Съобщението на китайските учени потвърждава носещите се от известно време слухове за извършването на подобни експерименти и вероятно ще поднови етичния дебат по темата.

В настоящото изледване, публикувано в слабо популярното издание "Protein & Cell", специалисти от университета "Сун Ятсен" в Гуанджоу, провинция Гуандун, са успели да модифицират ген, отговорен за потенциално фаталното заболяване на кръвта бета-таласемия.

Китайските учени съобщават също, че са се сблъскали със сериозни проблеми в тестовете. Това означава, че трябва да се преодолеят съществени препятствия, преди клиничната употреба на подобна процедура да стане реалност.

Техниката за редактиране на гени, известна като CRISPR, досега е тествана успешно върху животински ембриони, но в китайското изследване за пръв път е използвана за човешки ембриони.

Успокоявайки част от страховете, специалистите обясняват, чеса използвали "нежизнеспособни" ембриони от местни клиники по стерилитет, които са неприложими за живо раждане. Учените са успели да инжектират ембрионите с ензим, който може да бъде препрограмиран да се "прицели" в специфичен ген. Заедно с друга молекула, вкарана в ембриона, инжекцията може да ремонтира или да замени гени, смятани за проблемни.

Експериментът обаче е бил само частично успешен - от 86 инжектирани ембриона, на които учените дали 48 часа да реагират, само малка част впоследствие съдържали заместващия генетичен материал. При някои от ембрионите редактирането освен това е причинило неочаквани мутации в други гени.

Ниският процент на успеваемост е накарал китайските специалисти да прекратят изследването. "За да бъде приложима техниката при нормални ембриони, е необходима близо 100-процентна успеваемост. Поради тази причина прекратихме изследването. Смятаме, че процедурата все още е твърде недоразвита", казва ръководителят на екипа Цзюнцзю Хуан.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!