Американски учени тестваха успешно конструирана от тях изкуствена утроба, която може да осигури оцеляването на силно недоносени бебета.

Изпитанията бяха проведени с ембриони на агнета, съответстващи на развитието в 23-тата гестационна седмица при човека.

Изкуствената утроба вероятно ще бъде готова за използване при хора след около 10 години, смятат учените от екипа, ръководен от д-р Алън Флейк от Филаделфийската педиатрия, САЩ.

Те подчертават, че разработката не е предназначена да сложи край на бременността, а ще помогне на недоносените бебета временно да попаднат в безопасна среда.

За разлика от традиционните кувьози, „уредът за извънматочно подпомагане” имитира условията в майчината утроба – бебето е заобиколено от течност, близка по състав до амиотичната и може да диша чрез пъпната си връв.

Според данните на учените всяка година в САЩ се раждат около 30 хил. силно недоносени бебета – между 23-тата и 26-ата гестационна седмица. В този период бебето тежи около 500 грама, дробовете му не са развити и не е ясно доколко може да се справи с дишането на въздух.

Шансът да оцелее бебе, родено в 23-тата гестационна седмица, е едва 1:3. Онези бебета, които оцелеят, пък нерядко имат проблеми в бъдеще.

Именно тук идва на помощ авангардната разработка с изкуствената утроба. Според създателите ѝ тя ще играе ролята на „мост” между утробата на майката и външния свят, който да осигури извънматочното развитие на бебето и значително да подобри шансовете му за оцеляване. След 28-ата гестационна седмица те вече са значително по-големи.