"Нови хоризонти" се доближи максимално днес до Плутон - на минималното разстояние от 12 500 км. от планетата-джудже, съобщава БТА. Космическият апарат направи цветни снимки с резолюция 0,5 км на пиксел и черно-бели фотографии с още по-голяма резолюция - 100 метра на пиксел. Мисията започна на 19 януари 2006 г.

По време на продължилото девет години и половина пътуване космическият апарат измина 4,8 милиарда километра, като периодично изпадаше в спящ режим заради икономия на енергия. Същото пътешествие той би извършил, ако беше обиколил 120 000 пъти Земята. На 15 януари "Нови хоризонти" започна да изследва Плутон. Тогава апаратът се намираше на около 260 милиона километра от планетата-джудже. 

Максималното сближаване на "Нови хоризонти" и Плутон бе наречено от ръководителя на мисията Алън Стърн "срещата на ХХI век". Той я сравни с програмата "Вояджър". По думите на директора на отдела за планетарни изследвания на НАСА Джим Грийн, благодарение на "Нови хоризонти" човечеството за пръв път получи от близко разстояние изображение на Плутон.

През последните дни "Нови хоризонти" изследваше активно планетата-джудже Плутон и установи, че диаметърът му е с 80 км по-голям, отколкото се предполагаше и е равен на около 2370 км. Освен това направените от космическия апарат снимки показаха, че повърхността му е червено-кафява подобно на Марс. 

Учените планират да съставят с помощта на новите данни карта на Плутон и да получат важна информация за строежа и атмосферата му. "Системата на Плутон се е формирала от остатъци от веществото, от което се е образувала Слънчевата система - отбеляза заместник-директорът на НАСА по научните въпроси Джон Грансфелд. - Сега ние възнамеряваме да научим за това много повече." 

Плутон е замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система. Той е втората по големина планета-джудже, която обикаля около Слънцето за почти 250 години, така че от откриването му през 1930 година досега не е изминал дори една четвърт от пътя по орбитата си. 

"Нови хоризонти" ще продължи мисията си и ще се насочи към други обекти в Куйперовия пояс. В тази област отвъд орбитата на Нептун има десетки хиляди неголеми небесни тела, основно комети и планети-джуджета. Специалистите се надяват да получат за тях нови данни и да разширят представите си за еволюцията на Слънчевата система.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!