На открития в Женева 43-ти Международен салон на изобретенията са представени около 1000 нетрадиционни иновации – от големи технологични разработки на научноизследователски институти до оригинални битови прибори и спортен инвентар, съобщава БТА. В работата на Международния салон на изобретенията в Женева участват 48 държави.

Големите научни разработки по традиция си делят пространството с оригинални изобретения, свързани с всекидневния живот, бита и почивката. Участник от ОАЕ например показва "умно конско седло" (по аналог с нашумелите "умни часовници"), оборудвано с GPS система, мобилна телефонна връзка и видеокамери.

 

Сред другите оригинални разработки е гумена имитация на патица. След като доплува до ятото с птици, тя хвърля върху тях мрежа и не позволява на пернатите да излетят.

Почетен гост на 43-тия Международен салон на изобретенията е известният швейцарски авиатор Ксавие Росе. Той е на изложението заедно със свръхлекия си летателен апарат с тегло от 230 кг. С него следващата година възнамерява да направи обиколка на света.

Организаторите на женевския салон очакват, че до 19 април той ще бъде посетен от повече от 60 000 души. Днес, на 17 април, най-добрите изобретения ще получат награди.