Любителите на виното със сигурност ще се зарадват на новината, че американски учени са създали вино, което не причинява махмурлук, съобщава БТА. Постижението обаче няма да допадне на природозащитниците, тъй като в разработката е използвана генномодифицирана съставка.

Учени от университета на Илинойс са модифицирали масово използваните в производство на вино и бира дрожди Saccharomyces cerevisiae. Специалистите обясняват, че модифицираните дрожди съществено подобряват питателната стойност на виното, като същевременно допринасят за премахването на неприятното сутрешно усещане след прекаляване с любимата напитка предната вечер.

Дрождите могат да бъдат клонирани, за да се стимулира малолактичната ферментация, която прави виното пивко. В същото време по този начин се предотвратява неправилната ферментация, предизвикваща отделянето на токсични вторични продукти, които могат да причинят махмурлук. Създаването на специалното вино е станало възможно благодарение на "геномен нож".

"Продуктите, чието производство включва ферментация – вино, бира и хляб, се правят с полиплоидни щамове дрожди. Това означава, че те съдържат многобройни копия на гени в генома.

Досега беше трудно да се прилага генно инженерство в полиплоидни щамове, тъй като ако бъде променен ген в едно копие на генома, непроменено копие го коригира. Благодарение на новата система обаче ще можем да увеличим добрите качества на продукта и да отстраним лошите", пишат учените в сп. "Applied and Environmental Microbiology".