Съставката авокатин В, извлечена от авокадото, може да се окаже мощно оръжие срещу левкемията, защото я атакува, без да засегне здравите клетки, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА. 

Откритието е важно, тъй като са малко терапиите, които вземат за мишена миелоидните стволови клетки, водещи до остра миелоидна левкемия, отбелязват авторите на изследването.

"В основата на заболяването са стволови клетки - заяви проф. Пол Спанюоло от университета в Уотърлу в провинция Онтарио, Канада. - Те са главният виновник за развитието на болестта и за това много пациенти да бъдат засегнати от рецидив на левкемия.

Извършихме немалко тестове, за да установим какво е действието на тази съставка на молекулярно ниво, и констатирахме, че тя атакува селективно стволовите клетки, докато здравите остават незасегнати. Липидът авокатин В не само унищожава източника на остра миелоидна левкемия, но и ефектът от него е по-малко токсичен за организма."

Според учените лекарство на базата на откритието им може да увеличи продължителността на живота на пациенти, засегнати от левкемия. За 90 на сто от пациентите над 65-годишна възраст заболяването е с фатален изход в рамките на 5 години след диагностицирането му.