Най-модерният метеорологичен спътник – част от програма на стойност 11 млрд. долара за революционизиране на прогнозите за времето, беше изстрелян от космическия полигон Кейп Канаверал в щата Флорида.

Това е първият от серия от четири геостационарни метеорологични спътници ново поколение, които могат да следят почти в реално време формирането на бури над американския континент и да правят много по-точни прогнози, отбелязва Франс прес.

Новите сателити ще заменят сегашните, които не са обновявани сериозно от 40 години.

Сателитът GOES-P (Геостационарен експлоатационен спътник за наблюдение на околната среда) ще изпраща изображения от развитието на времето и на най-опасните бури с честота от 5 минути до 30 секунди.

Той струва около 1 млрд. долара и е построен от американската компания „Локхийд Мартин”. GOES-P може да следи урагани, бурни торнадо, наводнения, облаци вулканична пепел, горски пожари, гръмотевични бури и дори слънчеви изригвания.

Ще постигнем огромно подобрение в сравнение със сегашните ни възможности за прогнозиране на времето, и то само за няколко месеца, отбеляза метеорологът Тод Макнамара от станцията на американските ВВС в Кейп Канаверал.