Samsung публикува първи снимки и технически спецификации на своя бъдещ смартфон Z1. Любопитното в него е операционната система Tizen, която е разработка на Samsung и с която корейците демонстрират за първи път сериозното си желание да се развиват отделно от Google и техния Android. Продажбите на Samsung Z1 ще започнат в Индия, където пазарът на евтини Android-модели е особено динамичен. Това навежда на мисълта, че Z1 вероятно няма да е особено скъп.

Той ще разполага с 4-инчов PLS TFT-дисплей с резолюция от 860х480 пиксела, 1,2-гигахерцов двуядрен процесор, 768 мегабайта оперативна памет и 4 гигабайта място за съхранение на данни, което може да бъде разширявано с помощта на microSD-карти. Батерията ще е с капацитет от 1500 mAh, а камерата ще е 3-мегапикселова. Samsung Z1 e с операционна система Tizen 2.3, която прилича донякъде на Android, но е собствена разработка на Samsung и е опит на корейците да привлекат масовите потребители към собствените им софтуерни предложения.

Преди четири години Samsung използва Android, за да навлезе в напълно новия за тях пазар на смартфоните, където днес е безспорен лидер по брой продадени устройства. След като динамиката в премиум сегмента изчезна, Samsung предприема мерки да овладее евтините смартфони по същия начин, по който Apple владее микровселената на iOS - с контрол както над хардуера, така и на софтуера.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!