Утре сутринта край Земята ще прелети 30-метров астероид. Той ще се приближи само на около 50 хиляди километра от нашата планета. Астрономите по света следят траекторията на астероида и не очакват да се удари в Земята.

Той е открит преди 5 години и е наречен 2012 ТС4. Учените смятат, че диаметърът му е между 13 и 30 метра – твърде малък е, за да има по-точни данни за него. Огромна част от телекомуникационните спътници са в геостационарна орбита на около 35 хиляди километра.

А астероидът ще прелети доста близо до тях - приблизително на 45-50 хиляди километра. Рядкост е небесно тяло да премине на такова разстояние от нас, напомнят български астрономи, които също следят движението на астероида.

Астероидът лети със скорост 7 километра в секунда, или над 25 хиляди километра в час.

Ако атмосферните условия позволят, астрономите от националната обсерватория “Рожен” в Родопите биха могли да го наблюдават.

“Около 7:40 ч. българско време ще е най-близо до Земята, което означава на 0,13 дистанции от разстоянието от Земята до Луната”, обясни Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

„Дори с неголям бинокъл или с малък телескоп на Луната се виждат стотици кратери, които са останки точно от такива удари на малки тела от Слънчевата система, които са се сблъсквали с Луната”, допълни той. 

Ако направим симулация как астероидът 2012 ТС4 навлиза в земната атмосфера, той най-вероятно ще изглежда като тялото, изгоряло в небето на руския град Челябинск.

„На 15 февруари 2013 г., около 6 ч. рано сутринта, когато тяло с размери, предполага се, пак някъде там, нанася щети върху града във вид на счупени прозорци, изпадали мазилки и така нататък”, обясни Маркишки.  

Когато метеор навлезе в земната атмосфера, две-трети от него изгарят заради триенето с въздуха. Учените са единодушни, че този път заплаха за Земята няма.

Астероидът трудно ще се наблюдава с бинокъл или телескоп от нисък клас, но има онлайн обсерватории, от които можете да следите траекторията му.

Едната може да видите ТУК, а другата - ТУК.