Почитателите на татуировките, които искат да ги отстранят, скоро ще могат да се възползват от крем, "стопяващ" безболезнено следите от мастило в кожата, съобщава БТА.

 

Мазилото за локално приложение кара татуировките да избледняват с течение на времето и е по-евтина алтернатива от отстраняването им чрез лазерна хирургия.

Идеята за премахващ татуировките крем е на Алек Фолкънам от университета "Далхаузи" в Халифакс, Канада. За разлика от отстраняването чрез лазерна хирургия, при прилагането на мазилото няма риск от болка, белези или възпаления, тъй като то не атакува нормалните кожни клетки.

Процесът на инжектиране на мастило в кожата при правене на татуировки предизвиква имунна реакция. На мястото пристигат клетки, известни като макрофаги, за да "изядат" мастилото. Въпросните клетки пренасят част от него до лимфните възли в тялото. Част от "заситените" с мастило макрофаги обаче остават на място на татуировката, което я прави видима под кожата.

Кремът атакува именно тези макрофаги и предизвиква прииждането на мястото на нови макрофаги. Новите клетки "изяждат" пълните с мастило стари клетки, след което поемат към лимфните възли и отнасят цялата боя със себе си.

Алек Фолкънам вече е подал молба за патент на технологията му. Той все още няма точна представа колко приложения на крема ще бъдат необходими, за да се изличи напълно татуировката.

Фолкънам смята, че мазилото ще действа най-добре върху татуировки на над две години. Не е ясно също кога кремът ще стане комерсиално достъпен