Изпращането на пилотирана мисия до Марс изглежда все по-възможно, но все пак подобно начинание е свързано с много предизвикателства. Едно от тях е… какво ще ядат астронавтите по време на полета, който продължава година и половина само в едната посока.

Институтът за космически изследвания на БАН предлага решения. Директорът на изследователското звено проф. Петър Гецов обясни в студиото на „Тази сутрин”, че за екипаж от четирима души ще са нужни 30-40 тона храна и водата. Той и колегите му от години работят по решения в тази област.

Така, например, чрез дълбоко замразяване и вакуумно изсушаване (т.нар лиофилизация) хранителните продукти стават до 10 пъти по-леки и възрвръщат свойствата си след добавяне на вода. Този тип космически храни са широко използвани при различни мисии.

Освен това, страната ни има значителен напредък при т.нар космически оранжерии. Такава е летяла още на орбиталната станция „Мир”, като са отглеждани репички, зеле и различни селскостопански култури. „Най-интересното е, че нашите специалисти постигнаха от зърно до зърно отглеждане на пшеница в Космоса”, посочи проф. Гецов. По думите му този тип системи с автоматично осветление, поливане и т.н. могат да се използват и на Марс.

По време на полета обаче се натрупва и т.нар интегрална радиация, която може да достигне опасни за живота нива. Именно поради това се правят замервания на нейните стойности. Това се прави и с помощта на друг уред, разработен от БАН, който в момента работи на спътник около Червената планета.