Покачването на морското ниво в света се е ускорило през последното десетилетие, сочат резултатите от изследване, които оборват предишни преценки, съобщава БТА.

Изследвания, базирани върху спътникови данни, бяха показали, че покачването на океанското ниво се забавя през последното десетилетие в сравнение с предишните 10 години.

Изследванията обаче не включваха евентуални неточности на използваните инструменти, които не вземаха предвид "движението" на земната повърхност - свличания на терена, земетресения, при изчисляването на морското ниво.

Екип под ръководството на Кристофър Уотсън от университета на Тасмания се заел със задачата да открие и да коригира тези неточности. За целта измерване на "движението" на земната  повърхност с помощта на GPS устройство било комбинирано с данни за океанските приливи и отливи по света.

Според учените, между 1993 г. и средата на 2014 г. глобалното покачване на морското ниво е било по-малко, отколкото се е смятало досега - 2,6-2,9 милиметра годишно, а не 3,2 милиметра годишно. През първите 6 години от този период - между 1993 г. и 1999 г. то е било по-малко с 0,9-1,5 милиметра годишно. За сметка на това покачването се е ускорило от началото на 21-ви век.


Авторите на изследването са на мнение, че това ускоряване е по-голямо в сравнение с предишното десетилетие, но съответства на предизвиканото от топенето на ледниците в Гренландия и западната част на Антарктида, както и на предвижданията на  Междуправителствената експертна група за климатичните промени.