С дебелина от едва 4.85 мм, смартфонът R5 на китайската технологична компания Oppo (която не винаги прави практични, но винаги интересни неща) кара всеки друг мобилен телефон да изглежда дебел.

 

Истината е, че няма как толкова тънък смартфон, който изглежда като острие, да е удобен в ръката, но при създаването на модела, явно е работено само заради цифрите – той е с 40 процента по-тънък от iPhone 6 на Apple, който е дебел 6.9 мм, а Galaxy Note 4 е почти два пъти по-дебел от Oppo R5.

 

Смартфонът работи със специално създадената за него софтуерна ColorOS 2.0, която е по-цветната и забавна дизайн версия на работната среда за операционната система Android 4.4 и под капака си има процесор Snapdragon 615, идващ с осем Cortex-A53 ядра, работещи на 1.5 GHz, видеокарта Adreno 405 и оперативна памет от 2 GB.

 

Към по-важните технически спецификации може да споменем още и 5.2-инчов AMOLED Full HD дисплей, 13-мегапикселова задна камера с бленда f/2.0 и батерия с капацитет от 2000 mAh.

 

R5 е толкова тънък, че производителите му не са успели да поместя в него жак за слушалки, така че можете да използвате Bluetooth слушалки или USB адаптер. Но както вече казахме, търсен е тънък дизайн, а не толкова функционалност и в това отношение нещата са се получили отлично.

 

Ако го видите в магазина, вземете го. Докоснете го. Сравнете го с телефона си. Това нещо е наистина тънко.