Европейските потребители вече ще могат да гледат онлайн съдържание с абонамент от друга държава от Съюза. Новите правила са в сила от броени часове.

Ограниченията за достъп до платено съдържание в мрежата бяха вид дискриминация на база националност или местонахождение на потребителя.

Снимка: bTV

В Европейския съюз абонатите на онлайн платформи са 29 млн., а в следващите две години броят им ще нарасне до 72 млн.

Снимка: bTV

Почти 60 на сто от младите европейци заявяват, че за тях е важно да ползват абонаментите си при избора на онлайн услуги.

Снимка: bTV

Кое съдържание обаче ще бъде достъпно от всички точки на Съюза?

След регистрация в платформа за предплатена телевизия у нас вече ще имате достъп и до съдържанието ѝ от други държави в Европейския съюз.

Като потребител експертът по киберсигурност Владимир Стоименов е скептичен към новия регламент. Досега рестрикциите на географски принцип се заобикаляха от потребители през виртуална частна мрежа – така нареченият VPN.

Снимка: bTV

„Чрез този алгоритъм ние един вид маскираме, че се намираме в друга държава и можем да се възползваме от услугите, която другата държава предлага“, обяснява той.

Според представителството на Европейската комисия обаче отпадането на геоблокирането за платено съдържание в интернет е нова стъпка в единния цифров пазар, подобно на отпадането на таксите за мобилни разговори в роуминг.

„То е свързано с възможност за създаване на нови работни места, с това европейският бизнес да стане по конкурентоспособен“, казва Огнян Златев от представителство на ЕК у нас.

Предстои да се проследи дали от временна тази регулация ще стане с постоянен характер, уточнява директорът на Дигиталния отдел в bTV Александър Бойчев.

Снимка: bTV

Ние приветстваме тази промяна – тя дава възможност на потребителите на Voyo и Voyo Interational, например на командировка в Париж, ще могат да видят последния епизод на „МастърШеф“ или ако отидат на почивка в Гърция, ще могат да проследят на живо финала на Шампионска лига или на „Гласът на България, казва той.

Регламентът за достъп до онлайн съдържание влиза в сила автоматично от началото на април. За спазването му ще следи Комисията за защита на потребителите.