Категорията на смарт часовниците търпи бурно развитие през последните няколко години. Поне като усилия на производителите, и в по-малка степен като реални продажби.

Корейците от Samsung са едни от най-напредничавите играчи на този пазар, като с новия си Gear S2 налагат нова посока на развитие и дефиниция за философията на този електронен обект. Смарт часовниците са устройства, които песимистите дефинират като нотифициращи устройства за пропуснати обаждания, но на сериозна цена от няколкостотин евро.

Истината е, че смарт часовниците разширяват възможните приложения на смартфона ви в посока фитнес и спорт, здравословен начин на живот и, не на последно място, улеснено проследяване на случващото се в дигитална среда, без да трябва да вадите смартфона от джоба си. Новият Gear S2 е радикално различен от предшественика си.

На първо място, Samsung изоставят правите ъгли и новият модел е кръгъл, като напомня повече на конкурента си Moto 360 на Motorola. Решението за смяна на формалния език вероятно е продиктувано като желание за по-категорично разграничаване от големия конкурент Apple Watch. Истинската иновация в този модел идва в интерфейса за управление на устройството. Подобно на истински часовник, Gear S2 е оборудван с въртящ се пръстен, който удобно и с механично движение позволява чрез завъртане да се избират различни функции на часовника. Той, разбира се, продължава да е с чувствителен на допир екран. Но възможността да завъртите механичния пръстен е наистина комфортна; на свой ред това ви позволява да използвате часовника много по-лесно при четене на SMS-и, имейли и даже новини – защото върху така или иначе малкия екран не е нужно да ограничавате видимата площ с пръстите си.

Издръжливостта на батерията, според производителя, ще е два дни. Samsung Gear S2 ще се предлага както с гумирани каишки, така и с кожена. Удобното е, че корпусът на устройството поддържа стандартни 20-милиметрови каишки за часовник, т.е. можете да замените каишката си с произволен модел по свой вкус. Корейците маркетират устройството като унисекс модел. Може би най-голямата иновация спрямо предходните генерации смарт часовници е възможността за работа и с други Android-смартфони. Условието е те да имат поне 1,5 гигабайта оперативна памет и най-малко версия 4.4 на операционната си система.

Samsung Gear S2 ще се появи в продажби в края на октомври. Все още не е обявена официална цена или точна дата за появата на устройството в България.