Смартфон „Самсунг Галакси ноут 7“ (Samsung Galaxy Note 7), сертифициран от компанията като безопасен, стана причина за евакуацията на самолет на „Саутуест еърлайнс“ (Southwest Airlines) в САЩ, съобщи Би Би Си.

Авиокомпанията потвърди за инцидента с машина, която трябвало да лети от Луисвил в Кентъки до Балтимор в Мериленд. Всички пътници са били свалени от борда.

През септември „Самсунг“ призна, че има проблем с модела, който прегрява и се запалва, но той е идентифициран и ще бъде отстранен. Междувременно компанията обяви, че изтегля големи количества от апарата. Новите, за които се смяташе, че са безопасни, получиха специална маркировка на опаковката.

Именно такъв апарат е бил телефонът, причинил евакуацията на самолета. Той е бил закупен на 21 септември, обяснил собственикът, цитиран от Би Би Си.

Устройството било изключено и не се зареждало, когато започнало да загрява в джоба му. След като го хвърлил на пода на самолета, то започнало да пуши.

От „Самсунг“ обвиха, че разследват случая и работят заедно с авиокомпанията, за да получат устройството и да проучат проблема. Едва след това ще имат повече информация, се казва в съобщение на технологичния гигант.

Миналия месец, след като увери потребителите и властите, че проблемът с модела „Галакси ноут 7“ е отстранен, „Самсунг“ призна, че проучва нови сигнали, че той отново прегрява.