Учени откриха 15 частично запазени скелета на нов човекоподобен вид, предаде Би Би Си. Останките са намерени в погребална камера в дълбока пещерна система в Южна Африка.

Според анализ, публикуван в Elife, този човешки предшественик, наречен Наледи, много повече прилича на съвременния човек. Откриването на 15 скелета на едно място е най-голямата антропологична находка в историята. 

Все още не е ясно точно кога са живели Хомо наледи. Според проф. Лий Бъргър, ръководител на екипа, те са живели в Африка преди три милиона години, много по-рано от всеки друг примитивен човек. Като много от своите колеги в областта, Бъргър избягва израза “липсващото звено”, но по думите му Наледи може да са “мост” между примитивни двукраки примати и Хомо сапиенс.

Хомо наледи са първият подобен вид примитивни хора. Те имат малък мозък, подобен на този на горилите, примитивно развити човешки таз и рамене. Причината, поради която са поставени в същия род като хомо сапиенс е по-развитата форма на черепа, сравнително малките зъби, характерни дълги крака и стъпала, доближаващи се до тези на съвременния човек.

Това, което най-много изненадало учените, е мястото, на което били открити останките. По думите на екипа в камерата е имало тела от няколко поколения. Според учените може да се смята, че Наледи са организирали погребения.

Смята се, че ритуалното поведение и символната мисъл, свързани с погребване на човешко тяло, са се зародили много по-късно през последните 200 000 години.

Предстои подробен анализ на костите, който ще определи точно кога са живяли Хомо наледи и колко наистина се доближават до Хомо сапиенс.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!