Русия може да не е известна като водеща световна сила в областта на роботиката, но когато става въпрос за военното приложение на дадена технология, страната не един и два пъти е доказвала, че е в състояние да наваксва бързо.

Именно това виждаме в ново видео с експерименталния робот FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research).

„Умната” машина, която кара кола, прави лицеви опори и борави с инструменти по-рано беше представена като технологична основа за ново поколение роботи спасители. Тя обаче се оказва изключително ефективна… и с два пистолета в ръце.

Кадрите, споделени от вицепремиера Дмитрий Рогозин, показват учение с участието на няколко различни платформи – автономна картечница на верижно шаси, малък дрон бомбардировач и „Фьодор”. Те поразяват движещи се и фиксирани мишени на полигон. Хуманоидната машина е най-интересна, защото борави с оръжието както човек би бил - по начин, добре познат ни например от филмите за Робокоп.

„Руските бойни роботи са с железен дух”, коментира известният с провокативните си изказвания Рогозин.

Малко по-късно той все пак уточни, че стрелковите тренировки подобряват способността на робота да определя приоритети. „Създаваме изкуствен интелект, не Терминатор”, подчерта руският вицепремиер, като след това обаче допълни, че този изкуствен интелект може да се използва на много места.

„Фьодор” може да бъде тестван и в космически условия през 2021 г. Роботът ще бъде в ролята на механичен космонавт, който ще пилотира кораба „Федерация”. Той може да се контролира от оператор с екзоскелет или да работи автономно.