Учени от НАСА доказаха, че е възможно да се отгледат картофи в среда, подобна на тази на Марс.

Сценарий като този беше показан в блокбъстъра от 2015 г. „Марсианецът”, в който героят на Мат Деймън живя дълго време на Червената планета, отглеждайки само картофи.

Учените, които взеха участие в проекта „Картофи на Марс”, успешно отгледаха грудки в почвена, въздушна и климатична среда много подобна на тази на Марс.

За целта е изработена специална кутия, наречена „КюбСат”, която има специална поливна система, ЛЕД осветление и други инструменти, които имитират температурата и дневните цикли, газове и налягане на Марс.

В началото на годината в кутията е добавена и почвата, взета от една от най-сухите и негостоприемни пустини в света в Перу.

„Първоначалните резултати са обнадеждаващи”, съобщават от НАСА, след като в негостоприемните условия успява да порасне растение.

Възможно ли е това да се случи и на Марс?

Експериментът, макар и успешен, не дава 100% гаранция, че картофи ще могат да бъдат отгледани на Марс. Като главен недостатък учените посочват, че почвата все пак не идва от Червената планета.

Въпреки че пръста е суха и на практика в нея няма никакви хранителни вещества е възможно да са останали някакви микроби, които да са спомогнали растежа на картофите.

В експеримента, подобно на филма „Марсианецът”, са използвани части от вече пораснали картофи вместо семена, което е още една пречка пред учените. За да може картофите да издържат пътуването до Марс, което би продължило месеци или дори години, ще трябва зеленчукът да бъде термостабилизиран – метод, при който той се загрява при високо налягане.

Кадър от "Марсианецът"

Друг вариант за запазването им е да бъдат облъчени с радиация, което би разрушило клетките на картофа.

НАСА подготвя мисия с екипаж до Червена планета от десетилетия и съвсем скоро американският Конгрес прие закон, който изисква от космическата агенция да осъществи такава мисия до 2033 г.

Ако астронавтите отглеждат сами храната си, това много би улеснило учените при подготовката за дългото пътуване до Марс.