Можем ли да сменим „домашната” си Земя с някоя екзопланета? И как би изглеждал животът ни там? Тези въпроси отново завладяха въображението ни, след като вчера НАСА обяви важно откритие – звездата Трапист-1 и нейната планетна система.

Екзопланета означава буквално „външна планета”. Така наричаме всяка планета, която е извън нашата Слънчева система. Всъщност учените вече са открили доста такива – към момента около 3500.

Планетите от системата на Трапист-1 обаче са особено интересни – те са общо седем на брой, наименувани с латински букви от b до h, и се смятат за място, на което може би има вода и евентуално живот.

Снимка: NASA

Звездата в центъра на тази система – Трапист-1, е отдалечена на само 40 светлинни години от нас.

Звучи като малко разстояние, но всъщност е огромно – това е разстоянието, което светлина във вакуум би пропътувала за 40 години. За мащаб – светлината от Слънцето до Земята пътува само 8 минути и 20 секунди.

За една година светлината изминава 9 454 254 955 488 км. Това именно е разстоянието, което обозначаваме като светлинна година.

Е, сега остана само да умножим по 40.

Така че, накратко казано, няма да успеем да стигнем скоро до планетарния „Нов свят”. От гледна точка на науката към момента обаче той изглежда обещаващ и годен за живот – автономен или преселнически.

При всички положения обаче този живот би бил много по-различен от нашия на Земята.

В планетната система на Трапист-1 слънцето никога не залязва – на едната половина на планетите винаги е ден, а в другата – винаги е нощ.

Местната годината е доста кратка – в зависимост от това на коя планета точно се намирате, тя трае между 1 и 20 земни дни.

Снимка: NASA

Слънцето би изглеждало червено-оранжево през деня, и около шест пъти по-голямо от нашето на небосклона.

Ако на някоя от планетите в системата пък има растения, те биха били червени или дори черни.

Трапист-1 е малка звезда с около 1/10 от размерите на Слънцето. Тя е и наполовина по-студена от него (температурата на повърхността на нашето слънце е около 5500 градуса по Целзий).

Тъкмо защото Трапист-1 е червено джудже обаче, тя ще е много дълголетна. Звездите като нея изгарят водорода в ядрото си много бавно и заради това живеят десетки милиарди или дори трилиони години.

За разлика от нея, нашето Слънце е доста ярко – то всъщност е по-ярко от 85% от звездите в Млечния път, което означава, че няма да доживее до дълбока старост. Знаем, че то е и на около 4,6 млрд. години и можем да очакваме, че му остават около 5 млрд. години живот.

Което все пак изглежда изглежда достатъчно време, за да може хората да си намерят нов космически дом. И междувременно да се замислят за бъдещето на този, който в момента имат.  

Снимка: iStock