Днес е дългоочакваното пълно слънчево затъмнение над Съединените щати. В 18:47 часа българско време сянката на Луната започна да покрива северните части на Тихия океан.

Американците стават свидетели на това, което ние наблюдавахме над България през 1999 г. Слънцето, Луната и Земята са почти на една линия. Нашият спътник закрива слънчевите лъчи и хвърля сянка върху земната повърхност.

Затъмнената ивица е с ширина около 113 километра, и преминавайки над 14 американски щата, ще причини лек полумрак. Група български астрономи също са там, за да видят и заснемат небесното шоу.

НАСА излъчва директно кадри от пълното слънчево затъмнение. Гледайте го тук:

Подготовката

Съединените щати се подготвят от миналата година за пълното слънчево затъмнение. В продажба са всевъзможни сувенири – от фланелки, до бутилки с вино и понички с тъмен шоколад. Хотелите в градовете, над които ще може да се наблюдава явлението най-добре, са резервирани от месеци.

Сред изследователите на затъмнението е проф. Мариана Лазарова. Тя преподава астрофизика и астрономия в Университета на Небраска в Карни. „Ние сме разположили 68 станции с идентични телескопи, които ще заснемат около 2-2 и половинаминутно видео на слънчевото затъмнение. Но като съберем тези видеа заедно, ще направим пълно 90-минутно видео на слънчевата корона”, обясни пред bTV тя.

Снимка: bTV

Слънчевата корона и изригванията привличат интереса на учените, когато има пълни затъмнения. Явлението ще бъде следено от Международната космическа станция и три специално оборудвани самолета. В 19:48 часа българско време започва пълната фаза на затъмнението.

„Това затъмнение се нарича "Великото американско затъмнение", защото целият Северноамерикански континент, Централна Америка и част от Южна Америка ще могат да видят поне частично затъмнение”, посочва проф. Лазарова.

4 минути след полунощ българско време Луната ще спре да закрива Слънцето. Поп-звездата от 80-те години Бони Тейлър ще изпълни по време на затъмнението световния си хит "Total Eclipse of the Heart".