Руският товарен космически кораб "Прогрес М-27М" ще слезе от орбита на 8 май, като част от неговите фрагменти могат да достигнат повърхността на Земята, съобщи ТАСС, като цитира Роскосмос.

"Според изчисленията на специалисти на Роскосмос, транспортният товарен кораб "Прогрес М-27М" ще прекрати съществуването си на 8 май 2015 г. ориентировъчно от 1:23 до 21:55 часа московско време", уточниха от космическата агенция.

Официална информация за точното време и очаквания район на падане на части от конструкцията на „Прогрес” се очакват утре, но вече някои експерти са направили своите изчисления.

Снимка: Wikimedia Commons

Обединеният център за космически операции на Стратегичерското командване на САЩ предупреди вчера, че парчета от кораба може да паднат в района на тихоокеанското крайбрежие на страната.

Други данни показват, че „Прогрес” може да падне на територията на Европа.

Според Владимир Липунов, един от създателите на системата от роботизирани телескопи „Мастер”, космическият кораб ще се разбие в Южна Африка. На 5 май в небето на около 350 километра от Кейптаун „Прогрес” е бил засечен за кратко от специална камера.

Космическият кораб се оказа на неразчетена орбита след изстрелването си на 28 април от космодрума Байконур. Причините все още не са ясни, но скачването с Международната космическа станция беше отменено, а Роскосмос взе решение апаратът да изгори в плътните слоеве на атмосферата, тъй като не може да го управлява.

Експертите успокояват: минимален е шансът парчетата да нанесат щети или да застрашат човешки живот.