След известен спад трябва да тръгнем нагоре. Едва ли сега може да имаме космонавт, но след години – да. Това е мнението на проф. Огнян Колев, който гостува в предаването „Лице в лице” в днешния Световен ден на авиацията и космонавтиката.  

Огнян Колев е професор по неврология, който вече 23 години работи в НАСА по преодоляване на един от основните проблеми на астронавтите – космическата болест: в безтегловност астронавтите губят реална представа за дистанция и положение на тялото си, губи се координацията между зрителната и вестибуларната система.

Професорът участва и в разработването на специален костюм, който чрез вибрации предизвиква усещания в различните части на тялото.

През 2014 г. получава сертификат за върхови постижения от НАСА. Преподавател е в Медицинския университет и в още десетина висши училища, сред които Харвард, Импириъл колидж в Лондон, Мюнхенския и Тексаския университет.

Относно връзката му с работата по космическата програма и медицинската му дейност, обяснява, че тя се отнася най-много до болестта на движението (у нас най-популярна е т.нар. „морска болест”, но тя може да е и космическа, и сухопътна, и въздушна).

Снимка: bTV

Световъртежът, по думите му, е вторият по честота симптом в медицината след главоболието, тъй като вестибуларната система на човек е много чувствителна към хомеостазата – поради тази нейна функция можем да долавяме проблеми при много заболявания, посочва той.

Всички космонавти в НАСА минават през тестове, в разработването на които е участвали и проф. Колев, а после – и през дългогодишен курс на обучение. Поне три години трае подготовката на един астронавт, за да отиде на мисия в Космоса и да има адекватна реакция.

„Има податливи и неподатливи на болестта на движението, но с тренировки може вестибуларната система да се адаптира. Болестта на движението може да провали например експеримент при полет, а това може да струва милиарди долари. 3/4 от космонавтите има болест на движението в различни степени”, коментира професорът.

Той, оказва се, е в странна ситуация сега, при която в катедрата по неврология в Медицинския университет са гласували за пенсионирането му.

По неговите думи това може би е станало под натиск, вкл. и политически.

Деканът на Медицинския факултет обаче е върнал въпросът за прегласуване.

Вижте още във видеото: