Когато излиза нова версия на операционна система, всички тръбят за новостите в нея, както и за подобренията на стари функции. А за нещата, които са премахнати, почти не се говори. В новия Windows 10 например Microsoft изоставя Start екрана, появяващ се в началото при зареждане на компютъра. Той беше въведен във версия 8.1, когато компанията пък загърби класическото Start меню. Това явно е отчетено като грешка, защото сега в Редмънд се връщат към Start меню, разбира се, в модернизиран вариант.

Ето кои са останалите неща, които за добро или лошо няма да откриете в излизащия на 29 юли Windows 10.

Ръчен контрол върху Windows updates

При Home версията на Windows 10 няма как да забраните Windows updates, ако веднъж сте ги разрешили. Идеята е домашните потребители да не пропуснат някой важен ъпдейт, свързан със сигурността.

Desktop инструменти

Появиха се при Windows XP, работиха и под Windows 7, но изчезнаха при 8.1. Повечето от тях бяха заменени с живи елементи по десктопа, т.нар. live tiles, на приложения с подобни функции. Ако например искате бързо да видите колко градуса е навън, добавете съответната програма към Start менюто и ще получите информация, без да отваряте цялото приложение.

Игри

Както и при Windows 8.1, някои легендарни игри са премахнати. Solitaire се завръща, но Spider, FreeCell, Hearts и дори Minesweeper са премахнати (за ужас на всички, които са свикнали да ги възприемат като част от работния ден). Разбира се, винаги можете да си набавите тези приложения от Windows Store, но трябва да платите, ако не искате да гледате 30-секундни реклами преди всяка игра.

Media Center: най-после без него

Media Center беше проект, който не успя да се наложи. Идеята бе да гледаме телевизия на пълен екран с TV тунер, който така и не проработи с всички сателити и кабелни оператори. С бутиков софтуер, който не бе ъпдейтван от Windows Vista насам.
В Windows 8 компанията се опита да направи изкуствено дишане на проекта, но напразно. От централата в Редмънд признаха: „Заради намалялото си използване Windows Media Center няма да бъде част от Windows 10”.
Тъй като Media Center се използваше и за гледане на DVD, от Microsoft уточняват, че при миграция от Windows 7 (8) ще предложат някакво решение за DVD плейър, но не уточняват какво.
По принцип Windows 10 не предлага такъв плейър и при покупка на нов компютър потребителите ще разчитат на софтуер, предоставен от производителя на DVD устройството, например Cyberlink PowerDVD.

Без XP Mode

Windows 7 Professional, Enterprise и Ultimate разполагаха с функция XP Mode, за да се пускат стари програми, които иначе не работят под Windows 7.
XP Mode отпадна още при Windows 8. Ако все пак имате стари програми, без които не можете, използвайте софтуер от рода на Virtual Box, но не забравяйте, че сигурността е под въпрос.

Само един OneDrive

OneDrive е вграден в Windows 8, но за Windows 7 трябва да свалите Windows Live Essentials, за да го ползвате. В новия Windows клиентът за OneDrive, разбира се, е вграден, като вече не се поддържа вариантът с Windows Live Essentials.
При Windows 10 трябва изрично да посочите на OneDrive кои папки и файлове искате да синхронизирате, за да ги виждате и в офлайн режим. За разлика от Windows 8.1, където разполагате с всички папки и файлове в офлайн режим, макар и без възможност да ги отваряте. Microsoft обещава да осигури такава видимост на файловете и при новата ОС, но след няколко месеца.

Без Internet Explorer

Internet Explorer си отива и е заменен с новия Edge браузър.
Освен това Windows 8.1 версиите на приложения като Mail и Photos няма да работят. Те са заменени от универсални Store apps с нов интерфейс и функционалности.
Отива си и режимът „separate Metro mode”, при който Store приложенията се отварят в собствени прозорци и можете да виждате най-много три от тях на един екран (или две плюс десктопа). Ако искате да постигнете нещо подобно, най-близо до това е режимът таблет, но тогава губите taskbar-а и можете да виждате най-много две приложения наведнъж.

Накрая ще припомним, че притежалите на лицензиран Windows 7/8 могат да преминат безплатно към новата версия 10 в рамките на една година, т.е. до 29 юли 2016 г.