Макс Розет, новоназначен служител в Google, разказва в онлайн изданието The Hustle за интересния начин, по който е попаднал в компанията.

Макс имал проблем с базата данни, над която работи, и направил търсене в Google за програмния език Python: “python lambda function list comprehension”.

Търсачката отговорила с множество линкове, но най-отгоре се появил прозорец с текст: „Ти говориш нашия език. Готов ли си за предизвикателство?” и три възможни отговора: Да, Не и Повече не показвай това.

Макс отговорил утвърдително и бил отведен към сайта google.com/foobar
Интерфейсът на страницата наподобявал UNIX и той въвел командата, показваща списък с всички файлове. Един от тях се казвал start_here.txt и след отварянето му Макс попаднал на задача за програмиране, която трябвало да реши до 48 часа, използвайки езиците Python или Java.

През следващите две седмици Макс решил още пет задачи, след което системата го помолила да въведе e-mail и телефон за контакт. След още няколко дни бил помолен да изпрати и автобиография.

Оттам нататък нещата се развили по традиционния начин – интервю и предложение за работа.

Едва при интервюто в централния офис на компанията, в Маунтайн Вю, Макс се убедил, че не е жертва на недобросъвестна компания, която използва труда на хората под формата на мнима кампания за набиране на персонал.

След като започнал да решава задачите в google.com/foobar, Макс попитал свои приятели, включително един служител на Google, дали знаят за подобен процес по подбор на програмисти. Нито един от тях не бил чувал за това.

Три месеца след онова търсене в Google Макс бил назначен на работа в компанията.

След като Макс споделил своя опит в интернет, сайтът Recode.net изпратил запитване до Google дали всичко това е вярно. Отговорът на компанията бил в духа на цялата история:


Преведено от шестнайсетичен код, това означава: "Пъзелите са забавни. Продължавайте да търсите."