Хакери успяха да откраднат дигитални пари на стойност над половин милиард долара от японска борса за криптовалути. Това е най-големият обир на криптовалути в света досега.

От 2010 г. досега е имало 11 крупни кражби на криптовалути, но дори сборът им не дава стойността на мащабния обир, който беше регистриран в петък късно вечерта. Откраднати са НЕМ токени на стойност 58 милиарда йени от нейната платформа в петък.

НЕМ е измежду 10-те най-големи валути като дял от пазара на криптоваути в световен мащаб с пазарна капитализация от 9 милиарда долара. Другата открадната валута е рипъл, като при нея дори личи сметката, на която са преведени.

В петък новината за кражбата предизвика трус на пазара за криптовалути, предава ройтерс. Стойността на откраднатата валута падна с 20 процента за пет часа.

В изявлението на борсата се декларира готовност да се върнат парите на 260 хиляди собственици на валутата, но все още се работи върху времето и начина на изплащането. През японската борса „Койнчек”, основана през 2012 г., в определени моменти са минавали половината от всички операции с криптовалута в страната. Японският финансов регулатор обмисля санкции.

„75% от големите кражби са се извършили през борси за криптовалути тази кражба е половин милиард, което е повече от всички откраднати пари до момента. Неспазването на всички международни стандарти за сигурност не води до нищо добро”, коментира експертът по киберсигурност Ясен Танев.

По думите му откраднатото се „препира” през „тъмната част” от световната мрежа с цел след това да се обърне в брой.

bTV още в края на миналата година прогнозира, че кражбите от криптоборси ще е сред основните киберзаплахи тази година.  „Не бъдете алчни бъдете много внимателни и се замислете как е най-добрият начин да напуснете криптопазара, ако сте го решили, защото лесно можете да загубите пари”, предупреждава Танев.

В България след спирането на операциите с криптовалути през банки рискът за българите с дигитални валути също се увеличава. Начинът по който се крадат крипторесурси е свързан по начина по който се краде цифрова информация – това става чрез изпращане на вируси, чрез фалшив сайт, който може да иска паролата – така нареченият ключ към вашата сметка, или това да  става с фалшиви приложения за смартфони.

В момента в света в обращение има близо 1500 криптовалути, които се търгуват на повече от 8 хиляди пазара.