Българският уред „Люлин МО” е на специална мисия в орбитата на Марс – докато спускаемият модул „Скиапарели” изследва повърхността на Червената планета, нашият апарат ще изпраща данни за вредните лъчения и радиацията в орбитата й.

Българският апарат събира данни през целия път до Марс и в неговата орбита. Така ще помогне за оцеляването на бъдещите мисии с хора, които трябва да стъпят на марсианската повърхност.

Настоящата мисия е само първи етап от програмата „ЕкзоМарс”. През 2020 г. ще бъде изстреляна специална платформа, която ще носи на борда си роувър. Той е много подобен на този, който в момента изследва Червената планета и ще бъде оборудван с българския уред „Люлин МО”.

Роувърът ще остане на повърхността на планетата, за да изследва радиацията и лъченията върху нея.

Междувременно спускаемият модул „Скиапарели” е кацнал върху повърхността на Марс, сочат данните от руско-европейската програма за изследване на Червената планета. За момента състоянието на апарата е неизвестно, тъй като полученият сигнал е много слаб.

Ако всичко е наред апаратът ще бъде активен в продължение на няколко дни. Опитът от тази мисия ще бъде използван и в следващата.

Учените от НАСА ще могат да наблюдават и друго явление, което би повлияло на човешкия организъм при бъдещи пътувания до Марс – до няколко месеца се очаква огромна прашна буря, която е възможно да обхване цялата планета.

Това е една от опасностите пред бъдещите мисии с хора, които очакваме да станат факт не по-рано от 2030 г.