„Фалкон Хеви” (Falcon Heavy) – най-голямата ракета на частната компания „Спейс Екс” (SpaceX) на Илон Мъск, излетя успешно от космодрума „Кейп Канаверъл”.

Висока колкото 23-етажна сграда, тя изведе в орбита… електромобил на другата известна компания на Мъск – „Тесла”. По проект обаче може да носи до 70 т полезен товар.

С днешното успешно изпитание, „Фалкон Хеви” стана най-мощната ракета, която в момента е в употреба. Тя има 27 двигателя, които генерират три пъти тягата, използвана от досегашния „флагман” на „Спейс Екс”– „Фалкон 9”.

Всъщност,„Фалкон Хеви” в най-общ план представлява комбинация от три по-малки ракети, които могат да бъдат използвани многократно.

Преди изстрелването Мъск коментира, че критично ще е отделянето на ускорителите в първите минути след пуска. Това мина без аварии, като двата компонента се приземиха напълно вертикално на предназначените за целта площадки.

Символично или не, ракетата излетя от площадката, използвана от НАСА по време на програмата „Аполо” преди 40 години. Крайната цел е тя да се използва даже в мисии до Марс.