След множество неуспешни опити „Гугъл” обяви, че компанията е направила успешен тест с квантов компютър. Суперкомпютърът D-Wave X2 е пресметнал възложения му алгоритъм 100 милиона пъти по-бързо от всеки друг компютър, конструиран до момента.

Работата върху квантов компютър започна през 2013 година, когато от „Гугъл” обявиха, че ще работят съвместно с НАСА по създаването му.

Разликата между стандартен и квантов компютър е начинът, по който работят транзисторите на двете машини. При разпространените компютри всеки транзистор работи само в едно положение – изключен или включен (0 или 1).

Квантовите транзистори работят едновременно и в двата варианта, като  вариациите 0 и 1 съществуват едновременно. Това позволява на машината да пресметне едновременно две различни задачи като използва едни и същи транзистори. Именно това увеличава скоростта.

Въпреки това D-Wave X2 е пресметнал задача, създадена специално за него. Ако същият алгоритъм бъде въведен в стандартен компютър, скоростта ще е по-малка, но не с много.