Европейски изследователи в ЦЕРН са все по-развълнувани с наближаването на мига, когато Големият адронен колайдер ще заработи отново, съобщава БТА.

Физици и инженери извършват последни проверки след ремонтните работи на най-големия ускорител на частици в света. Ремонтирането на ускорителя отне две години и му позволи да удвои мощността си.

Няколко месеца преди да спре да функционира в началото на 2013 г., Големият адронен колайдер допринесе за откриването на Хигс бозона. Откритието донесе на белгиеца Франсоа Енглер и британеца Питър Хигс Нобелова награда за физика. Изследователите сега се надяват да открият нови екзотични частици.

"Най-вълнуващото се състои в това, че не знаем какво ще открием", заяви Ролф Ландуа от ЦЕРН.

През новия период на експлоатация на Големия адронен колайдер изследователите ще търсят доказателства за наличие на "нова физика". Те ще изследват т.нар. суперсиметрия - теоретично виждане, което търси обяснение на тъмната материя.

В края на март ускорителят ще започне отново да функционира. Снопове от милиарди протони, които се движат със скорост, близка до тази на светлината, ще циркулират в тунел с формата на пръстен, който е дълъг 27 км и се намира под земята в района на френско-швейцарската граница.

В края на май или началото на юни в Големия адронен колайдер ще бъдат възобновени сблъсъците между протони.

"Най-важното е, че искаме да открием нов вид частица, която може да обясни какво представлява загадъчната тъмна материя", отбеляза Ландуа.

Обикновената видима материя съставлява едва 4 на сто от Вселената. Учените са на мнение, че количеството тъмна материя е между 5 и 10 пъти по-голямо от количеството обикновена материя. Тъмната материя и не по-малко загадъчната тъмна енергия вероятно съставляват 96 на сто Вселената.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!